T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / YUNUSEMRE - Çukurova Kimya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

KİMYA TEKNOLOSİ ALANI

 KİMYA TEKNOLOJİSİ

Çukurova Kimya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' nden mezun olanlar; 3795 sayılı Kanuna göre KİMYA TEKNİSYENİ unvanı ile, yüksek okulun kimya bölümünden mezun olanlar ise KİMYA TEKNİKERİ istihdam edilirler. Kimya Teknisyenliği / Kimya Teknikerliği; temiz, titiz, düzenli çalışmayı seven ve sayısal alanlarında başarılı olan ve mesleğini yapmaya mani olacak bir sağlık problemi (solvent alerjisi, fiziksel yeterlilik, el becerisi eksikliği gibi) olmayan bireylerin tercih edebileceği, her türlü analiz, sentez, tahlil, üretim, karışım (Parfüm, krem, sabun vb. kozmetik ürünleri) hazırlama, ilaç üretimi ve benzeri pek çok işlerin yapıldığı keyifli bir meslek dalıdır.

Kimya bölümünü bitirenler her türlü kimya laboratuvarında, toprak, su, gıda, kozmetik üretimi, biyokimya ( hastanelerde kan, idrar vs. tahlilleri) laboratuvarında, sanayide cam ve seramik sektörü, yağ endüstrisi, boya sektörü, lastik- plastik ve her türlü polimer sektörü, tarımsal ürün muhafaza ve depolama, yalıtım teknolojisi, maden sektörü, kâğıt sektörü, eczane hizmetleri vb. gibi daha pek çok alanlarda görev alırlar.

 

 

KİMYA TEKNOLOJİSİ

 

Tüm gıda maddelerinde, kullandığımız temizlik malzemelerinde, giysilerimizde, hastalıkların tedavisinde, toprağın veriminin artırılmasında, taşıtların yakıtlarında, patlayıcılarda ve aklımıza gelen her alanda kimya vardır.

 

Çevremizde ve canlıların yaşamsal faaliyetlerinde kimyasal olaylar meydana gelmektedir.

 

Sağlık, gıda gibi sektörlerin yanı sıra rafineri, petrokimya, lastik, plastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil, seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde ve birçok işletmelerin kalite kontrol bölümlerinde kimya alanı çok geniş yer tutmaktadır.

 

Mesleğin çalışma alanı, sürekli gelişen teknolojiye paralel olarak daha da gelişecektir.

 

Laboratuar ölçeğinde üretilen kimyasalların en ekonomik biçimde tüketime sunulabilmesi için gerekli teknolojilerin oluşturulmasını kapsayan kimya endüstrisi, ülkelerin kalkınmasında çok önemli rol oynamaktadır. Ülkemizde kimya endüstrisinde, kimya alanını doğrudan kapsayan konularda ve kimyanın ilişkili olduğu alanlarda sürekli olarak araştırma yapılarak yeni ürünler ve bu ürünlerin üretimi için yeni teknolojiler geliştirilmektedir. Bundan dolayı kimya sektörü aynı zamanda bir öncü sektör rolü oynamaktadır. Kısaca, kimya endüstrisi gelişmemiş bir ülkenin, başka alanlarda da gelişmesi pek olası değildir.

 

Alanımızda Kimya Laboratuar Dalı mevcuttur.

 

KİMYA LABORATUARI TEKNİSYENLİĞİ

 

Kimya teknisyeni; iş sağlığı ve iş güvenliği çerçevesinde, iş organizasyonu yapabilen, üretim esnasında numune alabilen, numunenin fiziksel kontrollerini yapabilen, çözelti hazırlayabilen, nitel, nicel ve enstrümantal analiz yapabilen, kullandığı araç gereçlerin periyodik bakım ve kontrolünü yapabilen, analiz sonuçlarını rapor edebilen, kimyasal atıkları depolayabilme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

 

Okulumuzda Kimya Laboratuvar Teknisyenliği mesleğinin yeterliliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amacıyla derslerimiz uygulama ağırlıklı olarak işlenmektedir.

 

Okutulan dersler:

Kimya Laboratuvarı Dalı
9. sınıf dersleri: Mesleki Gelişim Atölyesi, Temel Kimya, Kimyada Mesleki Hesaplamalar
10. sınıf dersleri: Kimyasal Kinetik, Nitel Analiz, Sınai Kimya
11. sınıf dersleri: Organik Kimya, Nicel Analiz, Enstrümantal Analiz

12.sınıf dersleri: İşletmelerde Mesleki Eğitim

AKADEMİK EĞİTİM: Sınavsız geçiş (Meslek Yüksek Okulları), YGS (Yüksek Öğretime Geçiş), Lisans ( Kimya Mühendisliği Fakülteleri)

Kimya Teknolojisi alan/dalları mezunları Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği lisans programına, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.), öncelikli olarak yerleştirilecektir.

Kimya Teknolojisi alan/dallarından mezun olanlar İş Sağlığı ve Güvenliği Lisans Programı ile Kimya Öğretmenliği Lisans Programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanlarına OBP'nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.

Kimya Teknolojisi alan/dallarından mezun olanlar, Atık yönetimi, Ayakkabı Tasarım ve Üretimi, Biyokimya, Boya Teknolojisi, Deri Konfeksiyon, Deri Teknolojisi, Eczane Hizmetleri, Endüstriyel Cam ve Seramik, Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi, Gıda Teknolojisi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kimya Teknolojisi, Kozmetik Teknolojisi, Laboratuvar Teknolojisi, Madencilik Teknolojisi, Otomotiv Gövde ve Yüzey İşlem Teknolojileri, Polimer Teknolojisi, Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi, Seramik ve Cam Tasarımı, Sondaj Teknolojisi, Şarap Üretim Teknolojisi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Üretimde Kalite Kontrol, Yağ Endüstrisi, Yapı Yalıtım Teknolojisi ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanlarına OBP'nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.

STAJ/BECERİ EĞİTİM BİLGİLERİ: Anadolu Teknik Programında (ATP) okuyan ve 11. Sınıftan 12. Sınıfa geçen öğrenciler, kimya teknolojisi ile ilgili kamu ya da özel sektöre ait işletmelerde, yaz dönemi,  haftada üç gün toplam 40 iş günü (320 saat) staj eğitimi almaktadırlar. Staj eğitimi gören öğrencilere asgari ücretin üçte birinden az olmamak üzere ücret ödenir. 

Atık yönetimi, boya, deri, gıda, polimer teknolojisi, kozmetik, otomotiv,  rafineri ve petro-kimya, yağ endüstrisi, seramik ve cam tasarımı, yapı yalıtım teknolojisi üreten firmalar ile kalite kontrol ve Ar-Ge laboratuvarı olan firmalarda 12. Sınıf öğrencileri haftada üç gün beceri eğitimi almaktadırlar. Beceri eğitim gören öğrencilere asgari ücretin üçte birinden az olmamak üzere ücret ödenir.

ÇALIŞMA ALANLARI: Cam fabrikaları, Lastik ve kauçuk fabrikaları, Çimento fabrikaları, Kağıt fabrikaları, Şeker fabrikaları, Boya fabrikaları, Gıda sektörü, İlaç sektörü, Gübre fabrikaları, Toprak sektörü, Kozmetik ve temizlik sektörü, Enerji sektörü, Petrol sektörü, Otomotiv fabrikaları, Metal sektörü, Deri sektörü, Tersaneler, Tekstil sektörü, Petrokimya, Sağlık sektörü, Maden sektörü, İnşaat sektörü, Ahşap sektörü, vb. yerlerde çalışabilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.01.2015 - Güncelleme: 07.06.2022 14:41 - Görüntülenme: 9789
  Beğen | 6  kişi beğendi