T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / YUNUSEMRE - Çukurova Kimya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ ALANI

ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ ALANI

Endüstriyel Kontrol Dalı

ENDÜSTRİYEL KONTROL DALI

ALANIN AMACI:

Dünyada özellikle 1980'li yıllardan sonra, endüstriyel ürünlerin tasarım ve üretiminde köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Gelişen ve değişen dünya pazarlarında teknolojinin ilerlemesiyle, endüstriyel ürünlerin nitelik ve işlevlerinde de önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Hızla gelişen teknoloji ve sürekli değişen pazar koşulları, daha ekonomik ve kaliteli ürünler isterken; müşteri beklentileri ise daha esnek ve çok işlevli ürünler yönünde gelişmiştir. Müşterilerin hızla değişen istekleri ve yoğun pazar rekabeti sonucu, ürün ömürleri çok kısalmıştır. Böylesine çetin koşullar karşısında alışılmış tasarım ve imalat teknolojileri yetersiz kalmış, bu ihtiyacı gidermek üzere yeni kavram ve yöntemler doğmuştur. Bunlardan biri de endüstriyel otomasyon kavramıdır. Endüstriyel otomasyon kavramı, özellikle tasarım felsefesini ve mühendislik eğitimini etkilemiş, endüstriyel teknoloji üretimi ve mühendislik eğitiminde önemli değişikliklere neden olmuştur. Robot teknolojisinin her alanda yaygın şekilde kullanıldığı günümüzde, endüstriyel otomasyon, teknolojinin bir gereği hatta zorunluluğudur.


Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.

ENDÜSTRİYEL KONTROL TEKNİSYENİ

Tanımı
Endüstrideki otomasyon sistemlerinin yanı sıra internet ile kontrol edilen işyeri ve ev otomasyonu sistemlerinin; kurulum, bakım, onarımını yapan ve çalışır durumda kalmasını sağlayan kişidir.

Okulumuzda Endüstriyel Otomasyon Teknisyeni mesleğinin yeterliliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amacıyla derslerimiz uygulama ağırlıklı olarak işlenmektedir.  

Okutulan dersler:

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Dalı
9. sınıf dersleri: Mesleki Gelişim Atölyesi, Elektroteknik Atölye (Temel Elektronik, Temel Mekanik, Teknik Resim, Devre Çizimi)
10. sınıf dersleri: Modelleme ve Montaj, Sensörler, Atölye (Pnömatik, Elektropnömatik, Hidrolik, Elektrohidrolik, Dijital Elektronik, Mikrodenetleyiciler, Otomatik Kumanda, PLC)
11. sınıf dersleri: Mekatronik Sistemler, Otomatik Üretim, Atölye (Görsel programlama, Mobil Programlama, Gömülü Sistemler)

12.sınıf dersleri: İşletmelerde Mesleki Eğitim

 

 Görevleri

  • Temel elektrik-elektronik işlemlerini yapmak,
  • Bilgisayarlı elektronik devre çizimi yapmak,
  • Bilgisayar programı yazmak,
  • Temel el becerisi işlemlerini yapmak,
  • Mikro denetleyici devreleri kurmak,
  • Otomatik kumanda sistemlerini kurmak, arıza takibi ve bakımını yapmak,
  • Bilgisayar ağları ile çalışmak,
  • Programlanabilir kumanda sistemlerini kurmak, arıza takibi ve bakımını yapmak,
  • İnternet üzerinden sistem kontrolü yapmak,
  • Robot sistemlerini kontrol etmek,
  • Endüstriyel veri izleme programlarını kullanmak,
  • Yabancı dilde süreli yayınları ve internet kaynaklarını takip etmek,İş organizasyonu yapmaktır.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Mesleği icra eden kişiler; makine parçaları arasındaki ilişkiyi görebilen, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, bilgisayar programlama yapabilen, sistematik ve planlı çalışabilen, yeniliklere açık, rutin işlerden sıkılmayan, dikkatli ve tedbirli, grup çalışmalarına yatkın bireyler olmalıdır.

 Bu alanda çalışmak isteyen kişiler;

  • Makine parçaları arasındaki ilişkiyi görebilen,
  • Matematikle ilgili konularda başarılı,
  • Sayılar ve şekiller arasındaki ilişkileri çabuk algılayabilen,
  • El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
  • El ve gözlerini eş güdümlü kullanabilen,
  • Bilgisayar programlama yapabilen,
  • Sistematik ve planlı çalışabilen,
  • Yeniliklere açık,
  • Rutin işlerden sıkılmayan,
  • Dikkatli ve tedbirli çalışan,
  • Ekip halinde çalışmaya yatkın,
  • Teknoloji alanındaki yenilikleri takip eden, bireyler olmalıdır.

AKADEMİK EĞİTİM: YKS (Yükseköğretim Kurum Sınavları), Lisans (Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri)

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alan/dalları mezunları Adli Bilişim Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Otomotiv Mühendisliği Lisans Programına, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.), öncelikli olarak yerleştirilecektir.

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alan/dallarından mezun olanlar Havacılık Elektrik ve Elektroniği; Uçak Bakım ve Onarım; Uçak Elektrik ve Elektroniği; Uçak Gövde ve Motor Bakımı lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanlarına OBP'nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alan/dallarından mezun olanlar, Alternatif Enerji Kaynakları, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Dijital Fabrika Teknolojileri, Elektrik, Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı, Elektrikli Cihaz Teknolojisi,  Elektronik Haberleşme Teknolojisi, Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi, Endüstriyel Kalıpçılık, Enerji Tesisleri İşletmeciliği, Gemi Makineleri İşletmeciliği, Grafik Tasarımı, Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi, İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü, İş Makineleri Operatörlüğü, Kaynak Teknolojisi, Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi, Makine, Mekatronik, Metalurji, Mobil Teknolojileri, Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği, Otomotiv Gövde ve Yüzey İşlem Teknolojileri, Otomotiv Teknolojisi, Radyo ve Televizyon Teknolojisi, Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Sahne Işık ve Ses Teknolojileri, Silah Sanayi Teknikerliği, Sondaj Teknolojisi, Tahribatsız Muayene, Tarım Makineleri, Uçak Teknolojisi, Üretimde Kalite Kontrol ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanlarına OBP'nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.

STAJ/BECERİ EĞİTİM BİLGİLERİ:  12. Sınıf öğrencilerimiz haftada 3 gün yeni nesil fabrikalar, akıllı makineler, endüstriyel robot kolları, mekanik, elektrik/elektronik bakım, bilgisayarlı tasarım ve imalat (CNC) sektörlerinde beceri eğitimi almaktadırlar. Bu eğitimleri sırasında asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak üzere ücret ödenir.

ÇALIŞMA ALANLARI:  Bilgisayarlı tasarım, elektrik, elektronik, mekanik ve yazılım konularında disiplinler arası eğitim alan mezunlarımız bu sektörlerin tamamında çalışma alanı bulabilmektedir. Mezun öğrencilerimiz iş yeri açma belgesi alarak mezun olurlar.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.04.2022 - Güncelleme: 09.06.2022 11:29 - Görüntülenme: 2213
  Beğen | 1  kişi beğendi