T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / YUNUSEMRE - Çukurova Kimya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

GIDA TEKNOLOJİSİ

GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI

 

GIDA TEKNOLOJİSİ

Gıda Teknolojisi alanı; tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri, modern teknolojileri uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır.

Tarımda yaşanan gelişmeler gıda sektörüne de yansımış, bitkisel ve hayvansal gıdaların üretimini artırmıştır. Süt, et, yumurta, hububatlar, sebze meyveler, çay, yağlı tohumlar, deniz ürünleri ve işleme tesisleri yurt geneline yaygınlaşmıştır. Buna bağlı olarak da işlenmiş gıda ürünlerinin ihracatının gıda sektörünün gelişmesine büyük katkıları olmuş, gıda ürünlerimizin dış satımından sağlanan döviz girdileri bugün hiç küçümsenmeyecek boyutlara ulaşmıştır.
Türkiye´de gıda sanayisinin dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi, kaliteli üretimin artması ve dış pazarda rekabet etmesi çok hızlı olan bilimsel ve teknik gelişmelerin yakından izlenmesine, uygun teknoloji transferine, çeşitli ve kaliteli ürünlerin üretimine bağlıdır.
Gıda sektörünün uluslararası standartlarda kaliteli ürün üretme ve pazarlama çabaları işletmelerde oto kontrol laboratuvarlarının artışı dolayısıyla eğitimli, nitelikli ve yetişmiş eleman ihtiyacını artırmaktadır.

Kademeli geçişten dolayı 9 ve 10. sınıflarda Gıda Teknolojisi Alanı ve Gıda Teknolojisi Dalı, 11 ve 12. sınıflarda Gıda Teknolojisi Alanı ve  Gıda Kalite Kontrol Dalı bulunmaktadır.

 

GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI

Tanımı: Gıda laboratuvarlarında duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analiz ve kontrol yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Okulumuzda Gıda Laboratuvar Teknisyenliği mesleğinin yeterliliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amacıyla derslerimiz uygulama ağırlıklı olarak işlenmektedir.  

Gıda Teknolojisi Dalı
9. sınıf dersleri: Mesleki Gelişim Atölyesi, Gıda Mikrobiyolojisi, Laboratuvar Tekniği, Gıda Hijyeni ve Sanitasyon
10. sınıf dersleri: Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler, Gıda Kimyası, Maddede Temel Değişim ve Ölçümler, Gıda Muhafaza
11. sınıf dersleri: Gıdalarda Temel Kalite Kontrol Analizleri, Gıda Üretim Teknolojileri, Gıda İşleme Makineleri

Gıda Kalite Kontrol Dalı
12. sınıf dersleri: İşletmelerde Mesleki Eğitim

AKADEMİK EĞİTİM: YKS (Yükseköğretim Kurum Sınavları), Lisans ( Gıda Mühendisliği Fakülteleri)

Gıda Teknolojisi alan/dalları mezunları Gıda Mühendisliği Lisans Programı ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programlarına, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.), öncelikli olarak yerleştirilecektir.

Gıda Teknolojisi alan/dallarından mezun olanlar Beslenme ve Diyetetik, Gıda Teknolojisi, Organik Tarım İşletmeciliği Lisans Programlarına; Gıda Teknolojis/ Ağırlama ve Gıda Teknolojisi dalından mezun olanlar ise Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm İşletmeciliğ, Turizm Rehberliği lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanlarına OBP'nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.

Gıda Teknolojisi alan/dallarından mezun olanlar, Arıcılık, Aşçılık, Bağcılık, Bahçe Tarımı, Bitki Koruma, Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi, Çim Alan Tesisi ve Yönetimi, Et ve Ürünleri Teknolojisi, Fındık Eksperliği, Fidan Yetiştiriciliği, Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi, Gıda Teknolojisi, İkram Hizmetleri, Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği, Mantarcılık, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Organik Tarım, Ormancılık ve Orman Ürünleri, Pastacılık ve Ekmekçilik, Pazarlama, Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği, Sağlık Turizmi İşletmeciliği, Seracılık, Sulama Teknolojisi, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, Süt ve Besi Hayvancılığı, Süt ve Ürünleri Teknolojisi, Şarap Üretim Teknolojisi, Tarım Makineleri, Tarımsal İşletmecilik, Tarım Teknolojisi, Tarla Bitkileri, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Tohumculuk Teknolojisi, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Seyahat Hizmetleri, Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi, Yağ Endüstrisi, Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanlarına OBP'nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.

STAJ/BECERİ EĞİTİM BİLGİLERİ: Meyve ve sebze; salça, turşu, konserve; un ve unlu mamuller; süt ve süt ürünleri üreten firmalar ile kalite kontrol ve Ar-Ge laboratuvarı olan firmalarda 12. Sınıf öğrencileri haftada üç gün beceri eğitimi almaktadırlar. Beceri eğitim gören öğrencilere asgari ücretin üçte birinden az olmamak üzere ücret ödenir.

ÇALIŞMA ALANLARI: Kamu, işletme ve özel laboratuarlarda,Kalite kontrol laboratuarlarında, Gıda üretimi yapan özel sektör işletmelerinde, Belediyelerde, Tarım müdürlüklerinde, Yemek fabrikalarında vb.yerlerde çalışabilirler.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.01.2015 - Güncelleme: 03.06.2022 13:41 - Görüntülenme: 4844
  Beğen | 4  kişi beğendi